"זאת אכן אותה הארץ, זו אותה האדמה ..."
ברוכים הבאים לתמצית של התמצית למה שיש לשומרון להציע!
לקטו עבורכם מכל אתר מידע בסיסית והכוונה למקום. תמיד נשמח לעזור לכם ולהכיר לכם את השומרון על ידי סיורים מודרכים.
מידע למטייל
רכס איתמר - רכס גדעונים
אורכו של הרכס הוא כ 13 ק"מ מאיתמר ועד החווה של משפחת כבן שנמצאת בתחילת בקעת הירדן. הרכס מכיל בתוכו המון נקודות התיישבות מעניינות ותפצפיות מעניינות. לאורך כל הרכס נוף מדהים ונקודות תצפית יפיפיות. ניתן להתנייד בכרב פרטי בין נקודה לנקודה.
גבעת התנ"ך
גבעה בלב היישוב איתמר עם תצפית אל עבר שכם ומבצר ארומה. לפני שהוקם היישוב איתמר הגבעה נקראה תל חייא בערבית שפרושו גבעת הנחש. במקום שרידים מכפר קדום.
⛰️ הנקודה הכפרית
נקודת ההתיישבות החקלאית הראשונה ברכס איתמר. המקום מציע סדנאות שונות לקבוצות בתיאום מראש.
⛰️ מעיין אירוס השומרון
בריכה מלאכותית הנקראת על שם הפרח הייחודי שגדל אך ורק באזור זה של השומרון, הפרח פורח בתחילת ניסן (אפריל). ניתן לשכשך בבריכה שעומקה כחצי מטר בלבד.
הבריכה מלאה בעיקר בקיץ
⛰️ גבעות עולם
חווה חקלאית אורגנית פרטית. במקום יש דיר עיזים, לול תרנגולות לביצי חופש, גפנים ויקב עתיק. במרכז החווה יש את מבנה "המשושה"- בו מתרכזים העובדים במקום לארוחה או מפגש חברתי. במקום גם מרחבי דשא עם ספסלים בהם אפשר לשבת לפיקניק.
ניתן לקנות יוגורט טבעי תוצרת מקומית.
⛰️ דרך נוף עמק הדגן
זוהי דרך עפר הנקראת "דרך נוף עמק הדגן". דרך זו עוברת בחלקו הצפוני והעליון של רכס איתמר (הגדעונים) ואורכה 7 ק"מ. לאורך הדרך שרידי חורש אלונים ומטעי זיתים, מעל נופה הציורי של בקעת הירדן.
ניתן לטייל ברגל או ברכב 4*4.
נסיים במצפה מתן שבקצה המזרחי של רכס איתמר. בתצפית מרהיבה לעבר מדבר שומרון, הסרטבה ובקעת הירדן והרי עבר הירדן המזרחי.
המצפה הוקם לזכרו שלסגן מתן זגרון ז"ל
⛰️ תצפית גדעונים – גבעה 851
במקום נמצא קבר שייח המיוחס בטעות לגדעון מספר שופטים. במבט לכיוון צפון מערב תצפית יפיפייה אל עמק דגן, הר כביר, הר עיבל והר גריזים והעיר שכם ביניהם.
אטרקציה נוספת- במקום "מרכז מבקרים גדעונים" של יפעת משולמי, ניתן לערוך שם סדנאות לקבוצות. יש לתאם מראש.
בתיאום מראש ניתן גם לסעוד בחוות אלומות – חווה אורגנית המציעה מסעדה קטנה ונחמדה.
⛰️ יקב תם – גבעת ארנון 777
היקב ממוקם על גבעת ארנון (777) שברכס. כרמי היקב הסמוכים הינם אורגניים ומיקומם ליד גת עתיקה כמיטב מסורת עתיקה של הכנת יין משובח באזור השומרון.
⛰️ החווה של משפחת כהן
החווה נמצאת למרגלות רכס איתמר לכיוון בקעת הירדן. ניתן לראות במקום את חיות החווה – כבשים, עזים, פרות ותרנגולות. יש אפשרות לשיחה וכיבוד לקבוצות בתיאום מראש.
⛰️ עין אל-ג'היר (המעיין הנעלם)
מעיין חביב במורדות רכס איתמר בתחילת הערוץ של ואדי אל-אחמר. סביב למעיין עצים נותני צל ובוסתאן עצי פרי שמושקע ממי המעיין (כדאי להגיע לפני שיספיק להשקות ולרוקן את בריכת המעיין…)
בסמוך מעיין נוסף מוסתר אף יותר – ביר א-דאווה
הגישה אל המעיין דרך שביל 4X4 בסימון אדום מאזור גיתית או מהכביש היורד מגבעת ארנון (777). ניתן להפוך את המסלול למעגלי חלקי דרך חזרה בשביל הולכי רגל צר בסימון ירוק.
אין גישה עד למעיין ברכבים פרטיים. בהגעה עם רכב 4X4 עדיין נותרה הליכה של כ-10 דק' עד למעיין.
אין צורך לתיאום ביטחוני אך מומלץ להגיע עם נשק.
רכס כביר - אלון מורה
ליוסף נאמר: מבורכת ה' ארצו… מוזמנים לחוות את הברכה בטבע, במעיינות בתצפיות מרהיבות בלב השומרון.
⛰️ פסגת הר כביר – שיח בלאל
העלה ברכבים להר בדרך עפר סלולה, עד לחניה קרוב לראש ההר. נמשיך רגלית בשביל המוביל אותנו לסביב פסגת ההר עד לעץ חרוב עם תצפית לרחבה ממערב הר גריזים והר עיבל ועד הרי גלעד במזרח. התצפית ייחודית עקב פערי הגבהים העצומים מראש ההר (767 מטר) ועד לעמק שגובהו מתחת לפני הים.
אתרים מיוחדים לזיהוי בתצפית- דרך מבוא השמש דרכה נכנס אברהם לארץ, תל פארה- תרצה הקדומה, עינות בידאן השופעים מים ואת פארקי המים שבנו הערביי הכפר לאורכם, במבט צפונה נראה את הגלבוע ובימים של ראות טובה ניתן לראות גם את החרמון.
לאחר מכן נחזור מעט אחורה ונעלה לראש ההר לראות את קבר שיח בילאל.
אין צורך בתיאום ביטחוני.
⛰️ מצפה אילן
תצפית מרהיבה על עמק תרצה. קלה להגעה ברכב פרטי ושביל גישה קצר, מרוצף וללא מדרגות.
במקום נדנדות וספסלים.
הגישה אל המקום מתוך היישוב אלון מורה – מאזור הישיבה.
⛰️ יקב כביר
יקב ומסעדה חלבית ברמה גבוהה ונוף מרהיב אל עבר הר עיבל.
בתיאום מראש ניתן לקבל סיור וטעימות יין או להזמין ארוחה.
⛰️ מעיין כפיר (עין אל-כבירה)
מעיין עם נקבה עתיקה ובריכה גדולה מחולקת לחלק עמוק וחלק רדוד.
ניתן להיכנס לנקבה הצרה אך יפה – מומלץ להצטייד בפנס ולהיכנס ללא תיק. ניתן ללכתכ-40 מטר עד לנביעה. אין יציאה וצריך לחזור אחורה לפתח שממנו נכנסתם.
כדי להגיע אל הנקבה צריך לחצות את הכביש או לעבור מתחתיו במעבר מים ולפנות מיד אחרי זה ימינה אל מפלס הכביש.
יש מסלול הליכה חביב אך לא מעגלי מחוות פורת יוסף שנמצא ממזרח ל רכס כביר אל מעיין כפיר – יש צורך בתיאום ברמה המקומי (מוקד/רבש"צ אלון מורה) והיכרות השטח.
אין צורך בתיאום ביטחוני – מומלץ להגיע עם נשק.
⛰️ מצפה בניו (בן יוסף לבנת)
תצפית במורד רכס כביר בתוך בקעת הדג'ן אל מול שכם – כשמשני צדדיו הר עיבל והר גריזים.
התצפית הוקמה לזכר בן-יוסף ליבנת הי"ד שנורה בעת ביקור בקבר יוסף בשכם באביב 2011.
בתצפית ספסלים, שילוט, עמדת הסבר, משקפת לשימוש חופשי והצעה למסלולי הליכה קלים.
שביל הגישה מכורכר אמור להיות עביר גם לרכב פרטי אך נחרץ בחורף בצורה משמעותית ולכן לא יתאים לעלות עם כל כלי רכב.
אין צורך בתיאום ביטחוני אך רצוי להגיע עם נשק.
הר גריזים
הר בו עבר והווה משתלבים במפגש תרבותי עשיר, שרידים היסטוריים ונופים בלתי נשכחים.
הר בו עבר והווה משתלבים במפגש תרבותי עשיר, שרידים היסטוריים ונופים בלתי נשכחים.
⛰️ שמורת טבע האלות האטלנטיות
בעליה להר ברכה נראה משמאל שלט חום "שמורת האלות האטלנטיות" נחנה שם את הרכב ונרד רגלית בשביל עפר לכיוון המבנה העתיק ועצי האלה. המקום הוא שמורת טבע. האלות נשתמרו הודות ל"מאקם" מבנה מוסלמי המציין את מקום קבורתו של א-נבי איסמעיל ולכן נאסר לפגוע בעצים לפי האמונה המוסלמית. זוהי חורשת האלות האטלנטיות הגדולה ביותר ביהודה ושומרון.
באביב נוכל לראות את האלות מלבלבות ואת פרחי הבר הרבים פורחים בשלל צבעים. בתיו עלי האלה מאדימים לפני השלכת וזהו מראה יפה במיוחד.
יש אפשרות להמשיך משם ברגל לעין עמשא או לחזור ברגל לרכב ולרדת עם הרכב למעיין.
המסלול עד למעיין עמשא לא מעגלי אך הוא קצר.
אין צורך התיאום בטחוני.
מעיין עמשא (עין מח'נה)
מעיין ע"ש עמשא משולמי ז"ל שנפל במלחמה בלבנון. השם העתיק יותר של המקום הוא עין מח'נה – ע"ש מחנה צבאי שיש בסמוך למקום – מתקופה הרומית עד לימנו.
במקום צמחייה שמספקת צל ופינות ישיבה לצד בריכות שכשוך – רובם רדודים מאד.
אין צורך התיאום בטחוני.
⛰️ גן לאומי הר גריזים
במקום שרידים ארכיאולגיים מתקופות שונות . האתר נחשב למקודש ביותר לעדה השומרונית. יוסף בן מתתיהו מספר שבראש ההר נבנה מקדש שומרוני שהוא העתק של בית המקדש בירושלים. בתקופה מאוחרת יותר נבנה במקום כנסייה מתומנת ששרידה המרשימים קיימים במקום.
בזכות הגובה במקום אפשר להנות מתצפית מרהיבה של 360 מעלות עם 4 כיווני אוויר.
⛰️ מצפור יוסף
זוהי התצפית הקרובה ביותר לעיר שכם, לשכם המקראית וקבר יוסף. תצפית זו מוזכרת מזכרת בתנ"ך בספר שופטים כאשר יותם, בנו הקטן של גדעון השופט מספר את משל העצים המפורסם לתושבי שכם הנמצאים למטה.
אין צורך בתיאום ביטחוני.
⛰️ השכונה השומרונית
ניתן לטייל ולעבור בחופשיות בשכונה השומרונית הנמצאת על ראש הר גריזים מעל העיר שכם. הקהילה השומרונית מונה היום כ-800 איש והר גריזים נחשב כהר הקדוש בעיניי העדה. השומרונים רואים את עצמם משמרי המסורות העתיקות עוד מימי חורבן ממלכת ישראל. אנשי השכונה מסבירי פנים וניתן לבקר במוזיאון במרכז השכונה ובתיאום מראש גם במפעל הטחינה המפורסם "טחינה הר ברכה".
⛰️ יקב 'ברכה על ההר'
יקב עם מסעדה בשרית. ניתן להגיע בתיאום מראש לטעימות יין וארוחת צהריים או ארוחת ערב.
מערב השומרון
כחצי שעה מתל-אביב – תמצאו שקט, נוף, עתיקות וטבע במרחבי מערב השומרון!
המרפסת של המדינה – פדואל
מרפסת נוף מרשימה – ביום של ראות טובה ניתן לראות ממנה את כל השפלה, דום השומרון ומישור החוף מחדרה עד גדרה ואפילו עד רצועת עזה!
דיר קלע
לאחר שנהנו מהנוף הפנורמי (בימים טובים) מחיפה ועד אשקלון במרפסת של המדינה, נרד בשביל המסומן בצלע ההר ונהנה מהנוף המרשיפ לכיוון מערב בדרך.
לאחר ירידה קצרה נראה את המבצר הביזנטי גדול שנגלה תחתינו ולצידו בריכה בה אגרו מי גשמים (היום היא ריקה). נמשיך ונכנס בפתח המבצר כדי להתרשם מהקיר הגבוה עשוי אבנים מסותתות וגדולות. נוכל לראות מתקנים החקלאים במבצר, ואבנים מעוטרות.
ביציאה מפתח המבצר אפשר לרדת למטה עם השביל עד למערה קארסטית מרשימה. המערה מכוסה פיח שנוצר כתוצאה מהבערת הצמר של הכבשים מתוך ניסיון להדביר את הפרעושים המערה גם שימשה כמכלאת צאן. נוכל להנות ממקום מוצל וקריר. בזמן החורף ניתן אף לראות נביעה בתוך המערה בצד.
חזרה- בשביל בו ירדנו.
כניסה לאתר – דרך הישוב פדואל. חניה ליד גן האירועים "המרפסת".
יש לצלצל באינטרקום בכניסה.
שעות פתיחה- ראשון – חמישי 8:00-21:00
בימי שישי וערבי חג- עד 16:00
בשבתות וחגים השער פתוח מ 10:00-21:00
דיר סמען – לשם
מצודה ביזנטית ובה אתרים חקלאים מרשימים. במצודה ניתן לראות מתקנים חקלאים עתיקים כמו- בתי בד, גתות, בורות מים ואת הגורן הגדולה ביותר בשומרון. ממצאים מהתקופה הביזנטית- (פסיפסים, כותרות עמודים) וממצאים מהתקופה המוסלמית (מבנה עם גג מעוגל)
כניסה לאתר – חונים ליד מזכירות לשם. הולכים בכביש העולה מקצה החניה כ 100 מטרים. מימין יש שער, לוחצים על האינטרקום ונכנסים.
בין כביש 5 לקדומים
צפונית לכביש 5 וכחצי שעה מהמרכז נמצאים כמה פינות חמד של ממש – בריכות שכשוך, שרידי יקבים עצומים ועוד..
גתות ברקן – חרבת אל-בורכ
צמוד לכניסה לישוב ברקן נמצא מקום מיוחד ובו עדויות ארכיאולוגיות לאזור חקלאי גדול. ניסע לכיוון שער הישוב נעצור לפני השער ונחנה בצד הדרך סמוך לשלט החום "גתות ברקן".. ניכנס בדרך המסומנת בכחול לכיוון מערב. במקום נוכל לראות את הגת הגדולה בשומרון, הגת היא חלק מעדות ארכיאולוגית מרתקת של מפעל תעשיית היין הקדומה במערב השומרון, על פי גודל בורות האיסוף של היין ניתן היה לייצר בגת זו 40,000 ליטר יין בעונה.. באתר נמצא עוד מתקנים רבים ובניהם גורן, כבשן סיד, מחצבות עתיקות בריכות וגתות נוספות.
ישנם 2 אופציות לטייל במסלול.
1- נתחיל בסימון הכחול, ונגיע למחצבות העתיקות. לרדת בסימון הירוק אל הוואדי. עם הסימון הירוק גם עולים אל הגתות. מדובר במסלול קצר וקליל בעיקר באזור הממצאים הארכאולגים. אורך המסלול כחצי קילומטר.
רמת קושי- קלה
2 – מי שרוצה לשלב בטיול יותר נוף מהאזור- נתחיל בסימון הכחול, נגיע למחצבות העתיקות ושם נרד עם הסימון הירוק אל הוואדי. נצמד אל הסימון הירוק איתו גם נעלה אל הגתות ונחזור לסימון הכחול והמוביל חזרה לרכבים
רמת קושי- בינוני, (בירידה לוואדי יש שיפוע צד, ללכת בזהירות)
מסלול מעגלי קצר, היזהרו מבורות.
נחל קנה
ישנם כמה אפשרויות לטיולים בנחל. אנו מביאים בפניכם את המסלול ממעלה שומרון לקרני שומרון.
סמוך לשער מעלה שומרון נפנה שמאלה כעבור 100 מטרים נרד בכביש ישן אל תחילתו של המסלול. הדרך עוברת סמוך לכרם זיתים סמוך לכפר ערבי קטן. הנוף ירוק בצבעו של החורש הים תיכוני המאפיין את הנחל. נלך בשביל ישר כ 2.5 ק"מ ונראה משמאל בריכת צבים קטנה- עין תנור. ניתן לשכשך שם את הרגליים, גובה המים כחצי מטר. אם נהיה בשקט אולי נצליח לראות כמה צבי ביצות שחיים כאן.
מכאן נמשיך על השביל עם הסימון הכחול העובר בין עצי החורש הצפופים , לאורך בוסתנים ופרדסים מוריקים עד שנגיע לפיצול עם השביל לקרני שומרון ואז נתחיל לעלות בשביל לכיוון הישוב.
המסלול ברמת קושי קלה באורך של כ-4 ק"מ.
אין צורך בתיאום בטחוני, מומלץ לבוא עם נשק. בסיום המסלול צריך לבקש מרבש"ץ קרני שומרון לפתוח את השער.
חרבת שחאד – מעיינות חוות יאיר
חורבה של כפר שומרוני על הגדה הדרומית של נחל קנה.
באתר נמצאו שרידים של בתי בד ומקוואות.
ניתן להגיע מתוך נחל קנה ולעלות מהחורבה לחוות יאיר וניתן גם לרדת מחוות יאיר אל חרבת שחאדה ולחזור לחוות יאיר. המסלול אינו מעגלי.
בכניסה ליישוב חוות יאיר מספר בריכות שכשוך שהזרמת המים אליהם אינה מנביעה טבעית.
אין צורך לתיאום ביטחוני – כדאי ליידע את הרבש"צ.
פארק צנירים – קדומים
האתר הארכאולוגי 'קדום' – קדומים